پایگاه اطلاع رسانی آیت الله ابراهیم امینی قدس سره

مرحله دوم: بعد از ولادت و در اولين و دومين سال زندگى‏‌

مرحله دوم: بعد از ولادت و در اولین و دومین سال زندگى‏‌

نخستین سال کودک، حساس‏ترین دوران زندگى‏‌ او به شمار مى‏‌رود. روان او همانند لوح سفیدى‏‌ است که براى‏‌ پذیرش هر نقشى‏‌ آماده مى‏‌باشد. و قبلًا هیچ‏گونه صورت علمى‏‌ در آن نقش نبسته ولى‏‌ استعداد آن را دارد که به تدریج علوم و اطلاعاتى‏‌ را کسب کند. دستگاه ادراک او (حواس، اعصاب و مغز) نیز وسیله‏هاى‏‌ بسیار ظریف و حساسى‏‌ هستند که قبلًا با آن‏ها کار نشده و طرز به کار گرفتن آن‏ها براى‏‌ آینده کودک بسیار مهم و سرنوشت‏ساز مى‏‌باشد. روح حساس و لطیف و دستگاه پیچیده ادراکى‏‌ نوزاد از حوادث این دوران و نحوه برخورد معاشرین او به طور قطع متأثر مى‏‌شود، لیکن بزرگ‏ترین مشکل این است که دیگران از نفسیات، تمایلات و عواطف درونى‏‌ نوزاد غالباً بى‏‌اطلاع‏اند و اصولًا کشف احوال درونى‏‌ او بسیار دشوار مى‏‌باشد.

خداوند مى‏‌فرماید:

«وَاللَّهُ أَخْرَجَکُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهاتِکُمْ لا تَعْلَمُونَ شَیْئاً وَجَعَلَ لَکُمُ السَّمْعَ وَالأَبْصارَ وَالأَفْئِدَةَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ»[1]

خدا شما را از شکم مادر خارج کرد در حالى‏‌ که چیزى‏‌ نمى‏‌دانستید، و برایتان گوش و چشم و قلب قرار داد، شاید خداى‏‌ را سپاس گویید.

بنابراین، مربیان باید به حساسیت این دوران کاملًا توجه داشته باشند و با شیوه‏اى‏‌ سنجیده و درست با نوزاد رفتار کنند، تا از حوادث روحى‏‌اى‏‌ که درمان آن دشوار یا غیر قابل جبران است، مصون بماند.

والدین کودک از سه جهت مى‏‌توانند در تربیت صحیح او تأثیر داشته باشند:

تغذیه صحیح، تأمین سایر نیازهاى‏‌ مادى‏‌ و برخوردهاى‏‌ عاطفى‏‌ که در ذیل این سه موضوع را به اختصار بررسى‏‌ مى‏‌کنیم:

 

نقش تغذیه در تربیت‏

تغذیه کودک از دو جهت در کیفیت تربیت و پرورش او تأثیر دارد: از طریق ترکیب جسمانى‏‌ و از طریق تأثیرات روانى‏‌ و عاطفى‏‌. امّا از جهت اول، قبلًا گفته شد که کیفیت تغذیه کودک، بدون شک در چگونگى‏‌ مزاج و ترکیب جسمانى‏‌، سلامت، بیمارى‏‌، نیرومندى‏‌ و ناتوانى‏‌ او تأثیر بسزایى‏‌ خواهد داشت. از طرف دیگر کیفیت ترکیب جسمانى‏‌ در اخلاقیات و نفسیات مؤثر خواهد بود اگر مادر با یک برنامه صحیح و حساب شده نیازهاى‏‌ غذایى‏‌ نوزادش را تأمین کند، به سلامت بدن و اعصاب و مغز او کمک خواهد کرد و در نتیجه در تربیت و پرورش اخلاقیات او نیز تأثیر خواهد گذاشت.

بنابراین، تغذیه صحیح نوزاد یکى‏‌ از عوامل مهم تربیت به شمار مى‏‌رود و مربیان نباید از آن غفلت نمایند. پدر و مادرى‏‌ که به سعادت فرزند خویش علاقه دارند باید نیازهاى‏‌ غذایى‏‌ او را شناسایى‏‌ کرده و با برنامه صحیح و حساب شده‏اى‏‌ او را تغذیه کنند. ما در این جا نمى‏‌توانیم در باره برنامه غذایى‏‌ کودک به تفصیل بحث کنیم، ولى‏‌ علاقه‏مندان را به خواندن کتاب‏هایى‏‌ که در این باره نوشته شده توصیه مى‏‌نماییم. لیکن به طور کلى‏‌ به دو موضوع مهم اشاره مى‏‌کنیم:

 

نقش شیر مادر در تربیت‏

شیر، غذایى‏‌ کامل و از لحاظ مواد غذایى‏‌ غنى‏‌ترین غذاهاست. در این میان شیر مادر از انواع شیرهاى‏‌ دیگر براى‏‌ کودک- به ویژه نوزاد- مناسب‏تر و سالم‏تر مى‏‌باشد که از مزایاى‏‌ زیر برخوردار است:

1. از جهت ترکیبات غذایى‏‌، از هر غذاى‏‌ دیگرى‏‌ با ساختار جسمانى‏‌ کودک تناسب بیش‏ترى‏‌ دارد، زیرا جنین در مدت نه ماه که در رحم مادر مى‏‌زیسته از غذایى‏‌ تغذیه مى‏‌نموده که به وسیله دستگاه گوارش مادر تهیه مى‏‌شد و بعد از تولد کودک همین دستگاه است که شیر تولید مى‏‌کند.

2. شیر مادر به طور طبیعى‏‌ و خام به مصرف مى‏‌رسد، به همین جهت مواد خود را از دست نمى‏‌دهد، برخلاف شیرهاى‏‌ دیگر که از لحاظ بهداشت باید جوشیده شود و در نتیجه برخى‏‌ از مواد خود را از دست خواهد داد.

3. شیر مادر به وسیله پستان مستقیماً وارد دهان کودک مى‏‌شود و با ظروف دیگر تماس ندارد، لذا از لحاظ بهداشتى‏‌ بر هر غذاى‏‌ دیگرى‏‌ ترجیح دارد.

4. شیر مادر از ابتلا به میکرب‏هاى‏‌ بیمارى‏‌زا، از قبیل: تب مالت، سل گاوى‏‌، اسهال شیرى‏‌ و سایر میکرب‏ها مصونیت دارد، برخلاف شیر حیوانات که‏ احتمال ابتلا وجود دارد.

5. شیر مادر همیشه تازه و با حرارت مناسب به مصرف مى‏‌رسد، برخلاف شیرهاى‏‌ دیگر که امکان دارد در اثر ماندن فاسد شده باشند.

6. در شیر مادر تقلب راه ندارد برخلاف سایر شیرها که امکان تقلب است.

بدین جهات و جهات دیگر مى‏‌توان به طور قطع گفت که شیر مادر از هر غذاى‏‌ دیگرى‏‌ براى‏‌ کودک، سالم‏تر و مناسب‏تر مى‏‌باشد. بنابراین کودکانى‏‌ که با شیر مادر تغذیه شده‏اند غالباً از کودکان دیگر سالم‏تر بوده و در مقابل بیمارى‏‌ها مقاوم‏تراند و مرگ و میر آن‏ها نیز کمتر است. اغلب دانشمندان نیز همین مطلب را تأیید مى‏‌نمایند. یکى‏‌ از دانشمندان مى‏‌نویسد:

بهترین غذاى‏‌ کودک در این دوره شیر مادر است که کلیه مواد مورد نیاز رشد را در بر دارد. شیر مادر گرم، پاک و بدون میکرب بوده، به راحتى‏‌ هضم شده و اثر نامساعدى‏‌ روى‏‌ دستگاه گوارش کودک ندارد. پروتئین، چربى‏‌ و مواد قندى‏‌ موجود در آن به قدرى‏‌ است که مواد از دست رفته بدن کودک را جبران کرده و مقدارى‏‌ هم صرف رشد او مى‏‌شود. املاح شیر مادر مانند: کلسیم، فسفر، آهن، مس، کوبالت، و غیره- صرف ساختمان استخوان‏ها، دندان‏ها، سیستم عصبى‏‌، عضلانى‏‌ و خون‏سازى‏‌ طفل مى‏‌گردد. مقدار املاح شیر مادر به حدى‏‌ است که آن را قابل هضم‏تر از شیر گاو کرده است.

به علاوه پروتئین‏ها، چربى‏‌ها، مواد قندى‏‌، املاح و مواد دیگرى‏‌ مانند:

ویتامین‏ها، اجسام ایمنى‏‌زا، آنزیم‏ها و هورمون‏ها نیز در شیر مادر یافت مى‏‌شوند که در شیر گاو یا وجود ندارد یا در اثر استریلیزاسیون از بین مى‏‌روند.

 

در روده کودکانى‏‌ که با شیر مادر تغذیه مى‏‌کنند میکرب‏هایى‏‌ موجود است که ویتامین‏هاى‏‌ گروه‏B را تهیه کرده و اینها نیز به نوبه خود به سوخت‏و ساز مواد غذایى‏‌ کمک مى‏‌کنند. تجربه نشان مى‏‌دهد اطفالى‏‌ که با شیر مادر تغذیه مى‏‌شوند مقاومتشان در برابر عفونت بیش‏تر از آن‏هایى‏‌ است که از شیرهاى‏‌ مصنوعى‏‌ استفاده مى‏‌کنند.[2] دانشمند دیگرى‏‌ مى‏‌نویسد:

1. شیر مادر از نقطه نظر ترکیبات آن کامل‏ترین غذا براى‏‌ نوزاد است.

2. هضم شیر مادر راحت‏تر و سریع‏تر از شیرهاى‏‌ خشک انجام مى‏‌گیرد.

3. شیر مادر استریل بوده و همیشه در دسترس نوزاد قرار دارد.

4. نوزادانى‏‌ که با شیر مادر تغذیه مى‏‌شوند کمتر مبتلا به قولنج یا سایر ناراحتى‏‌هاى‏‌ معده و دستگاه گوارش مى‏‌شوند.

5. این نوع نوزادان کمتر مبتلا به سرماخوردگى‏‌ و عفونت گوش مى‏‌شوند.

6. نوزادان کمتر به بیمارى‏‌هاى‏‌ پوستى‏‌ ناشى‏‌ از آلرژى‏‌ مبتلا مى‏‌شوند.

7. مدفوع نوزادانى‏‌ که با شیر مادر تغذیه مى‏‌شوند نرم‏تر بوده و کمتر مبتلا به یبوست مى‏‌شوند.[3] دیگرى‏‌ مى‏‌نویسد:

 

مزایاى‏‌ شیردادن از پستان فراوان است:

1. براى‏‌ کودک شیر انسان یک غذاى‏‌ ایده‏آل است و داراى‏‌ اکثر مواد لازم براى‏‌ رشد و نمو در ماه‏هاى‏‌ اول زندگى‏‌، با نسبتى‏‌ مناسب براى‏‌ هضم و جذب مى‏‌باشد. باید به خاطر داشت که شیر گاو از بسیارى‏‌ جهات مهم با شیر انسان فرق دارد. شیر گاو 5/ 2 برابر شیر انسان پروتئین دارد. ولى‏‌ وقتى‏‌ وارد معده مى‏‌شود به مولکول‏هاى‏‌ بزرگى‏‌ که به آسانى‏‌ قابل هضم نیست تقسیم مى‏‌شود، برعکس پروتئین‏هاى‏‌ شیر انسان در معده به سادگى‏‌ هضم و جذب مى‏‌گردند. هم چنین در مقدار قند آن‏ها نیز اختلاف بارزى‏‌ وجود دارد. شیر انسان از نظر قند غنى‏‌ است. با اضافه کردن قند به شیر گاو مى‏‌توان کمبود قند را جبران کرد، ولى‏‌ حقیقت این است که کیفیت شیر انسان به صورتى‏‌ است که آن را قابل هضم‏ترین غذا براى‏‌ نوزاد مى‏‌کند.

2. شیر انسان معمولًا تمیز است، اگر دقت لازم شود شیر انسان عارى‏‌ از هرگونه میکرب مضر است. علاوه براین، چون نیازى‏‌ به ذخیره کردن شیر انسان نیست احتمال خراب شدن نیز وجود ندارد.

3. به دلایل فوق در نوزادانى‏‌ که از شیر مادر تغذیه مى‏‌شوند اختلالات معده و روده به ندرت حادث مى‏‌شود و یبوست کمتر معمول است. در صورتى‏‌ که تغییراتى‏‌ در مدفوع ظاهر شود (تغییر در رنگ، نرمى‏‌ و غیره) جاى‏‌ هیچ گونه نگرانى‏‌ وجود ندارد و مسئله خود به خود رفع مى‏‌شود. در حالى‏‌ که اگر تغییرى‏‌ در مدفوع نوزادى‏‌ که از شیر خشک تغذیه مى‏‌شود، پدید آید حاکى‏‌ از این است که یکى‏‌ از ترکیبات موجود در شیر بیش از حد است و باید نوع شیر عوض شود.

4. در شیر انسان کالرى‏‌ بیش‏ترى‏‌ وجود دارد. چنین کالرى‏‌اى‏‌ را نمى‏‌توان در فرمول شیرهاى‏‌ خشک گنجانید. بنابراین، با شیر مادر، کودک طبعاً غذاى‏‌ بیش‏ترى‏‌ دریافت مى‏‌دارد و سریع‏تر رشد مى‏‌کند.[4]

 

 

اسلام و شیر مادر

 

اسلام نیز شیر مادر را بهترین غذا براى‏‌ کودک و یک حق طبیعى‏‌ او مى‏‌داند.

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

هیچ شیرى‏‌ براى‏‌ کودک سودمندتر و پربرکت‏تر از شیر مادر نیست.[5] شیر مادر به قدرى‏‌ در اسلام اهمیت داشته که براى‏‌ تشویق مادر ثواب‏هاى‏‌ زیادى‏‌ برایش در نظر گرفته شده است.

پیغمبر اسلام صلى‏‌ الله علیه و آله فرمود:

هنگامى‏‌ که زن، بچه‏اش را شیر مى‏‌دهد خداى‏‌ متعال در مقابل هر مرتبه‏اى‏‌ که بچه از پستانش شیر مى‏‌مکد ثواب آزاد کردن یک بنده که از اولاد اسماعیل باشد به او عطا مى‏‌فرماید و هنگامى‏‌ که دوران شیرخوارگى‏‌ به اتمام رسید، فرشته بزرگوار الهى‏‌ دست بر پهلوى‏‌ مادر نهاده مى‏‌گوید: زندگى‏‌ را از نو آغاز کن که خداى‏‌ متعال گناهان گذشته‏ات را آمرزید.[6] بنابراین، بانوانى‏‌ که به تربیت صحیح فرزندان خویش علاقه دارند باید تا حد امکان آن‏ها را با شیر خودشان تغذیه نمایند و بدانند که با این کار به سلامت جسم و روان آن‏ها کمک خواهند کرد.

 

 

اسلام و تأثیر شیر

اسلام نوع شیر را در کیفیت پرورش کودک مؤثر مى‏‌داند. از این رو اولًا:

توصیه مى‏‌کند که در موقع انتخاب همسر- که مادر آینده فرزندتان خواهد بود- کاملًا دقت کنید. زن عاقل، زیبا، خوش‏اخلاق، سالم و نیرومند را انتخاب کنید تا فرزندانى‏‌ زیبا، نیرومند، سالم، هوشمند و خوش‏اخلاق داشته باشید. ثانیاً: تأکید مى‏‌کند که تا حد امکان کودک از شیر مادر تغذیه شود و ثالثاً: مى‏‌گوید: اگر ناچار شدید براى‏‌ فرزندتان دایه بگیرید دقت کنید عاقل، زیبا، خوش‏اخلاق و سالم باشد، چون شیر به هر حال، در کیفیت پرورش کودک تأثیر دارد. از باب نمونه به احادیث زیر توجه کنید:

پیامبر گرامى‏‌ اسلام فرمود:

از ازدواج با زن سفیه و احمق اجتناب کنید، زیرا هم‏نشینى‏‌ با او یک بلا خواهد بود و فرزندانش نیز ضایع خواهند شد.[7] رسول خدا صلى‏‌ الله علیه و آله فرمود:

مواظب باشید براى‏‌ شیر دادن فرزندانتان از زن‏هاى‏‌ احمق و کم‏عقل استفاده نکنید، زیرا شیر، کودک را بر همین حال (حماقت) پرورش مى‏‌دهد.[8] امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

دقت کنید که چه کسى‏‌ فرزندان شما را شیر مى‏‌دهد، زیرا کودک با همین وضع پرورش مى‏‌یابد.[9] حضرت باقر علیه السلام فرمود:

براى‏‌ شیر دادن فرزندانتان، از زنان احمق استفاده نکنید، زیرا شیر سرایت دهنده است و بچه به شیر، یعنى‏‌ به شیردهنده، در حماقت شبیه مى‏‌شود.[10] رسول خدا صلى‏‌ الله علیه و آله فرمود:

از زنان احمق و کسانى‏‌ که چشمشان ضعیف و آبریز است، براى‏‌ شیر دادن‏

فرزندانتان استفاده نکنید، زیرا شیر سرایت‏دهنده است.[11] امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

چنان که در ازدواج سعى‏‌ مى‏‌کنید زنان خوب را انتخاب کنید، براى‏‌ شیر دادن کودکان نیز سعى‏‌ کنید زنان خوب را پیدا کنید، چون شیر طبیعت را تغییر مى‏‌دهد.[12] حضرت باقر علیه السلام فرمود:

فرزندت را به وسیله زن‏هاى‏‌ زیبا شیر بده و در این جهت از زنان زشت اجتناب کن، زیرا شیر سرایت‏دهنده است.[13] امام باقر علیه السلام فرمود:

براى‏‌ شیر دادن فرزندتان از زنان پاکیزه (دائم الوضوء) استفاده کنید، زیرا شیر سرایت‏دهنده است.[14]

 

تأثیر غذا در شیر

چون شیر از غذاى‏‌ مادر درست مى‏‌شود، کمیت و کیفیت آن، در چگونگى‏‌ شیر او تأثیر دارد، البته مزاج مخصوص بانوان نیز در این جهت تأثیر دارد.

بنابراین، مادران شیرده باید به نوع غذاى‏‌ خود توجه داشته باشند. غذاى‏‌ مادر باید متنوع و گوناگون باشد، از انواع میوه‏ها، سبزى‏‌ها و حبوبات استفاده کند.

غذاهاى‏‌ مایع، مفید است. به طور کلى‏‌ غذاى‏‌ مادر باید کامل و از لحاظ مواد غذایى‏‌ غنى‏‌ باشد، تا هم خودش سالم بماند و هم شیرش غنى‏‌ باشد. در تهیه برنامه غذایى‏‌ مادر مى‏‌توانید از کتاب‏هاى‏‌ غذاشناسى‏‌ و کتاب‏هاى‏‌ مربوط به بهداشت مادران شیرده استفاده نمایید.

 

یکى‏‌ از کارشناسان غذایى‏‌ مى‏‌نویسد:

کارشناسان غذایى‏‌ به مادران بچه شیرده توصیه مى‏‌کنند که از همه غذاها به مقدار کم گاه‏گاه استفاده کنند؛ مخصوصاً باقلا، نخود، لوبیا، شیر، کره تازه، نارگیل، زیتون، گردو، بادام، میوه‏هاى‏‌ شیرین و آبدار مانند: خربزه، هندوانه، گرمک، طالبى‏‌، گلابى‏‌ و غیره.[15] یکى‏‌ دیگر از دانشمندان مى‏‌نویسد:

مقدار شیر مادر با رژیم غذایى‏‌، تعادل عاطفى‏‌ و خواب کافى‏‌ بستگى‏‌ دارد. مادر شیرده احتیاج به غذایى‏‌ پرمحتوا دارد، چون غذا منبع اصلى‏‌ شیر است. رژیم غذایى‏‌ او باید حاوى‏‌ گوشت، ماهى‏‌، سبزى‏‌، لبنیات؛ به خصوص پنیر، آرد و حبوبات باشد. ویتامین‏ها از طریق سبزى‏‌هاى‏‌ خام و میوه‏ها به بدن مادر مى‏‌رسند. حجم مایعاتى‏‌ که مادر در دوره شیر دادن مصرف مى‏‌کند باید یک لیتر بیش‏تر از مواقع دیگر باشد. چاى‏‌ شیرین با شیر، شیر تخمیر شده و شیر اسیدینیه از بهترین نوشابه‏ها هستند.[16] دیگرى‏‌ مى‏‌نویسد:

مادران شیرده اشتهاى‏‌ بیش‏ترى‏‌ نسبت به مادرانى‏‌ که شیر خود را خشک کرده‏اند، دارند، زیرا مادران شیرده بایستى‏‌ غذاى‏‌ بیش‏ترى‏‌ بخورند تا بتوانند مواد غذایى‏‌ از دست رفته به وسیله شیر را جبران و جاى‏‌گزین نمایند. در این‏ دوران، مادر بایستى‏‌ از مواد غذایى‏‌اى‏‌ که داراى‏‌ میزان سرشارى‏‌ از پروتئین و کلسیم مى‏‌باشد استفاده نماید: شیر، لبنیات، گوشت و تخم‏مرغ از بهترین مثال آن‏هااست. در واقع رژیم غذایى‏‌ شما با توجه به نکات فوق همان رژیم دوران حاملگى‏‌ خواهد بود.

کافى‏‌ بودن مقدار کلسیم در رژیم غذایى‏‌ داراى‏‌ اهمیت زیادى‏‌ است، زیرا نوزاد براى‏‌ استخوان‏سازى‏‌ خود احتیاج به مقدار زیادى‏‌ کلسیم دارد که از راه شیر به او خواهد رسید.[17] دیگرى‏‌ مى‏‌نویسد:

مادران شیرده باید به اندازه کافى‏‌ غذا بخورند ولى‏‌ از زیاده روى‏‌ در استعمال غذاهایى‏‌ مانند گوشت و تخم‏مرغ خوددارى‏‌ نمایند، هم‏چنین از استعمال موادى‏‌ مانند پیاز، مارچوبه، سیر، گوشت شکار و گوشت‏هاى‏‌ مانده که در ترکیبات شیر تغییراتى‏‌ به وجود مى‏‌آورند مطلقاً بایستى‏‌ خوددارى‏‌ نمایند.

بهترین غذاها براى‏‌ مادران شیرده عبارت است از: اقسام کباب‏ها، آبگوشت، آش، سوپ سبزى‏‌، انواع لبنیات، ماهى‏‌ تازه، مغز کله، سیب‏زمینى‏‌، انواع سبزى‏‌هاى‏‌ تازه، حبوبات، اقسام میوه‏ها و غیره. غذاهایى‏‌ مانند میوه‏هاى‏‌ خام و کاهو نیز به علت داشتن ویتامین‏هایى‏‌ که وارد شیر مى‏‌شوند بسیار مفید مى‏‌باشند.[18]

 

برنامه شیر

 

در بین کارشناسان اختلاف است که آیا شیر دادن کودک نیاز به تنظیم برنامه‏ دارد یا نه؟ در این جا دو نظر وجود دارد: یک دسته عقیده دارند که تنظیم یک برنامه منظم براى‏‌ شیر دادن کودک، هم به صلاح خود اوست و هم به نفع پدر و مادرش و براى‏‌ آن مزایایى‏‌ را ذکر کرده‏اند؛ از جمله:

1. بدین وسیله کودک عادت مى‏‌کند که در رأس ساعت‏هاى‏‌ معین شیر بخورد و در نتیجه از همین زمان به رعایت نظم و ترتیب عادت مى‏‌کند و در زندگى‏‌ آینده نیز به رعایت نظم مقید خواهد بود.

2. از همین زمان مى‏‌فهمد که زندگى‏‌، حساب دارد و نباید خواسته‏هایش را با داد و قال و گریه و زارى‏‌ و ایجاد مزاحمت بر دیگران تحمیل کند.

3. بدین وسیله صبر و تحمل در برابر خواسته‏ها را مى‏‌آموزد و عملًا تمرین مى‏‌کند.

4. با رعایت نظم، سلامت دستگاه گوارش بهتر تضمین مى‏‌شود، زیرا هضم شدن غذا نیاز دارد که مدت معینى‏‌ در معده بماند و بهتر است در این مدت غذاى‏‌ دیگرى‏‌ وارد نشود تا غذاى‏‌ سابق خوب هضم شود. لذا در صورتى‏‌ که بدون نظم و حساب غذاهاى‏‌ متعدد در معده متراکم گردد، هضم آن‏ها برایش دشوار خواهد بود و از این طریق امکان دارد به بیمارى‏‌هاى‏‌ دستگاه گوارش مبتلا گردد.

5. در صورتى‏‌ که کودک عادت کند منظم شیر بنوشد پدر و مادرش نیز در آسایش خواهند بود.

صاحبان این عقیده با این قبیل توجیهات، ترجیح مى‏‌دهند که کودک با برنامه منظم و در رأس ساعت‏هاى‏‌ معین تغذیه شود.

امّا گروهى‏‌ دیگر این عقیده را نمى‏‌پسندند و رعایت برنامه دقیق را نه تنها لازم نمى‏‌دانند، بلکه آثار سوئى‏‌ را نیز برایش ذکر نموده‏اند.

آن‏ها مى‏‌گویند: لازم نیست براى‏‌ تغذیه کودک برنامه دقیقى‏‌ را به اجرا بگذارید، خود کودک هر وقت گرسنه شد به وسیله گریه آن را اظهار مى‏‌دارد و در این جا مادر باید فوراً به او شیر بدهد و براى‏‌ آن منافعى‏‌ را برشمرده ‏اند:

1. در چنین صورتى‏‌ بهتر احساس امنیت مى‏‌کند و نگرانى‏‌ و اضطراب ندارد.

2. به مادر و اطرافیان، خوش‏بین و امیدوار مى‏‌شود و مى‏‌داند که در هنگام نیاز، به یارى‏‌اش مى‏‌شتابند.

3. چون هنگام گرسنگى‏‌ فوراً به او مى‏‌رسند احساس کمبود نمى‏‌کند تا جزع و فزع به راه بیندازد و بى‏‌قرارى‏‌ نماید.

با این قبیل توجیهات اظهار مى‏‌دارند که بهتر است موضوع شیر دادن و روش آن به مادران واگذار شود، خود آن‏ها بهتر مى‏‌دانند چه کنند و به چه طریق بچه خود را شیر بدهند.

بنابراین، هر یک از این دو گروه براى‏‌ توجیه عقیده خود مطالبى‏‌ را گفته‏اند، لیکن به عقیده ما نظر اول گرچه اجرایش کمى‏‌ دشوار به نظر مى‏‌رسد امّا هم از لحاظ بهداشت کودک، هم از جهت تربیت اخلاقى‏‌ او و هم از جهت آسایش مادر بر نظر دوم ترجیح دارد. درست است که طبق نظر دوم، هنگام گرسنگى‏‌ کودک، مادر فوراً به یارى‏‌اش مى‏‌شتابد و طفل نیازى‏‌ به جزع و فزع ندارد و به مادر و اطرافیانش خوش‏بین خواهد بود، لیکن کودک با همین وضع عادت مى‏‌کند، وقتى‏‌ هم بزرگ شد و خواست در بین اجتماع زندگى‏‌ کند از همه توقع دارد مانند مادر تسلیم خواسته‏هایش باشند، در صورتى‏‌ که دیگران چنین تعهدى‏‌ را ندارند، در نتیجه براى‏‌ رسیدن به هدف به داد و فریاد و در صورت امکان به زور متوسل مى‏‌شود و اگر به نتیجه نرسید خودش را محروم و شکست خورده و دیگران را بى‏‌عاطفه مى‏‌شمارد.

بهتر است کودک از همان اول به رعایت نظم عادت کند و بداند که زندگى‏‌ دنیا بى‏‌حساب و کتاب نیست و همیشه بر طبق میل انسان نخواهد بود. به علاوه، با رعایت بهداشت و نظم و ترتیب حساب شده، غذا خوردن نه تنها براى‏‌ افراد بزرگ سودمند مى‏‌باشد، بلکه براى‏‌ دستگاه ظریف و تازه کار گوارش کودک نیز مفید و ضرورى‏‌ خواهد بود که تخلف از آن ممکن است موجب بروز اختلالاتى‏‌ گردد.

اسلام نیز پرخورى‏‌ و زیاده‏روى‏‌ در غذا خوردن را مذموم مى‏‌شمارد:

پیامبر اکرم صلى‏‌ الله علیه و آله فرمود:

از پرخورى‏‌ خوددارى‏‌ کنید که شکم (معده) را فاسد مى‏‌کند، موجب بیمارى‏‌ مى‏‌شود و باعث کسالت در عبادت مى‏‌گردد.[19] امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

همیشه سیر بودن موجب انواع بیمارى‏‌ها مى‏‌شود.[20] به مصلحت کودک است که از همان آغاز، به پرخورى‏‌ و از سرسیرى‏‌ غذاخوردن عادت نکند.

بنابراین، با برنامه منظم شیرخوردن، هم براى‏‌ سلامت جسمِ کودک مفید است و هم براى‏‌ تربیت صحیح اخلاقى‏‌ او سودمند خواهد بود.

راسل مى‏‌نویسد:

امروزه هر مادر تربیت شده‏اى‏‌ به حقایق ساده‏اى‏‌ در مورد بچه‏دارى‏‌ معرفت دارد؛ مثلًا مى‏‌داند که مقید بودن به تغذیه طفل در فاصله‏اى‏‌ منظم، نه هرگاه که گریه کند، چقدر مهم است. این قید از این جهت پیدا شده است که براى‏‌ هضم غذاى‏‌ طفل سودمندتر است و همین خود کافى‏‌ترین و کامل‏ترین دلیل به شمار مى‏‌رود. به علاوه از نظر تربیت اخلاقى‏‌ هم مطلوب مى‏‌باشد، زیرا کودکان شیرخوار خیلى‏‌ بیش از آنچه اشخاص بالغ و بزرگ تصور مى‏‌کنند محیل و مکار هستند. این کودکان وقتى‏‌ ببینند که گریه کردن نتایجى‏‌ بس مطلوب‏تر به بار مى‏‌آورد البته همان روش را به کار مى‏‌بندند و بعداً همین که ببینند عادت به شکوه و زارى‏‌ به جاى‏‌ این که آنان را مشمول نوازش کند، منفور مى‏‌سازد، تعجب و تکدر را پیشه مى‏‌کنند و دنیا به چشم آن‏ها سرد و خشک و بى‏‌روح مى‏‌آید.[21] دکتر جلالى‏‌ مى‏‌نویسد:

اگر طبق دستور پزشک متخصص، برنامه منظم براى‏‌ شیرخوردن او تعیین شود تمایل عادت به این کار در او پیدا مى‏‌شود و خود عادت سبب مى‏‌گردد که اولًا:

رفتارها و عکس‏العمل‏هاى‏‌ مربوط به آن عادت مادران را از حالت سیرى‏‌ و گرسنگى‏‌ طفل آگاه نماید و ثانیاً: چون بسیارى‏‌ از اعمال روزانه هر فرد طبق عادت باید صورت گیرد همین شیر خوردنِ منظم، پایه خوبى‏‌ براى‏‌ عادت بعدى‏‌ اوست.[22] در کیفیت تنظیم برنامه و فاصله بین دفعات شیر دادن نیز در بین کارشناسان کمى‏‌ اختلاف نظر وجود دارد: گروهى‏‌ عقیده دارند که خوب است هر چهار ساعت یک بار به کودک شیر داده شود. بعضى‏‌ دیگر فاصله سه ساعت یا سه ساعت ونیم را پیشنهاد مى‏‌کنند. دسته دیگر مى‏‌گویند: در سه ماه اول فاصله سه ساعت مناسب است بعد از آن چهار ساعت. ولى‏‌ همه آن‏ها گفته‏اند: در شب‏ها باید فاصله بیش‏تر باشد؛ شش یا پنج ساعت. ولى‏‌ همه توصیه مى‏‌کنند در هر مرتبه باید آن قدر به کودک شیر داد که کاملًا سیر گردد و پستان مادر را جواب گوید.

 

در خاتمه تذکر چند نکته را ضرورى‏‌ مى‏‌دانیم:

1. چون همه کودکان از جهت بنیه جسمانى‏‌ و دستگاه گوارشى‏‌ در شرایط یکسانى‏‌ نیستند، و ممکن است در شرایط مختلف، احوال گوناگونى‏‌ پیدا کنند، خوب است مادران در تنظیم برنامه شیر، با یک پزشک کودک مشورت و طبق دستورالعمل او رفتار کنند.

2. این که گفته شد: کودک را باید برطبق برنامه تنظیم شده شیر داد، بدین معنا نیست که باید درست در رأس ساعت معین و بدون کم و زیاد به او شیر داد، حتى‏‌ اگر مثلًا نیم‏ساعت جلوتر گرسنه شد و گریه کرد باید در برابرش مقاومت نمود و صبر کرد تا ساعت شیرخوردن به طور دقیق فرا رسد، بلکه مقصود پیروى‏‌ از یک برنامه منسجم و مرتب تقریبى‏‌ و نسبى‏‌ است که تقدیم یا تأخیر چند دقیقه در بعض شرایط و اوقات لطمه‏اى‏‌ به آن نمى‏‌زند.

3. شاید بعضى‏‌ از بانوان تقید به یک برنامه منظم در شیردادن را امرى‏‌ بسیار دشوار و ناسازگار با عواطف مادرى‏‌ بدانند و از اجراى‏‌ آن شانه خالى‏‌ کنند، لیکن این مادران باید توجه داشته باشند که اگر تصمیم بگیرند و از آغاز امر، نوزاد را بر طبق برنامه شیر بدهند به تدریج با چنین برنامه‏اى‏‌ عادت مى‏‌کند و پیروى‏‌ از آن دشوار نخواهد بود.

 

کافى‏‌ نبودن شیر مادر

اگر شیر مادر به مقدارى‏‌ نیست که بچه‏اش را سیر کند باز هم نباید او را از شیر مادر محروم سازد و به طور کلى‏‌ از شیرهاى‏‌ دیگر استفاده کند. بلکه هر مقدار شیر دارد به او بدهد و کمبود آن را با شیرها و غذاهاى‏‌ دیگر جبران کند.

بعد از شیر مادر بهتر است براى‏‌ تغذیه کودک از شیر گاو که تا حدى‏‌ شبیه شیر مادر است استفاده کرد، در این صورت باید به نکته‏هاى‏‌ زیر توجه فرمایید:

1. چون شیر گاو غلیظتر از شیر مادر است باید مقدارى‏‌ شکر و آب جوشیده به آن اضافه شود به حدى‏‌ که شبیه شیر مادر گردد.

2. شیر را مدت بیست دقیقه بجوشانید تا اگر میکربى‏‌ دارد کشته شود.

3. مواظب باشید شیرى‏‌ که به بچه داده مى‏‌شود نه زیاد گرم و نه زیاد سرد باشد، بلکه در حد حرارت شیر مادر.

4. سعى‏‌ کنید تا حد امکان از شیر تازه و سالم استفاده کنید.

5. هر دفعه که بچه را شیر مى‏‌دهید شیشه را با آب گرم بشویید، مبادا شیر در آن بماند و فاسد گردد.

6. بچه را در بغل بگیرید و طورى‏‌ او را شیر بدهید که گویا از پستان شیر مى‏‌خورد تا از دامان گرم و عاطفه مادرى‏‌ نیز برخوردار شود.

اگر مى‏‌خواهید از شیر خشک استفاده کنید لازم است در این باره با پزشک کودک مشورت کنید و با دستور او نوع شیر را انتخاب نمایید، چون شیر خشک داراى‏‌ انواع گوناگونى‏‌ است که همه آن‏ها، براى‏‌ هر بچه و در هر سن، تناسب و سازگارى‏‌ ندارد. تنها پزشک مى‏‌تواند شما را در انتخاب نوع شیر و مقدار آن یارى‏‌ کند. اگر بعد از استفاده، احساس کردید که به مزاج بچه شما سازگار نیست حتماً به پزشک مراجعه کنید تا نوع دیگرى‏‌ را انتخاب کند.

 

ممنوعیت از شیر مادر

 

در عین حال که شیر مادر براى‏‌ کودک از هر غذاى‏‌ دیگر مفیدتر مى‏‌باشد، امّا در چند مورد باید بچه را از شیر مادر محروم ساخت:

1. در صورتى‏‌ که مادر مبتلا به یکى‏‌ از بیمارى‏‌هاى‏‌ واگیر، مانند سل باشد.

2. در صورتى‏‌ که مادر مبتلا به بیمارى‏‌ خطرناکى‏‌ باشد که پزشک شیر دادن را برایش مضر بداند، مانند بیمارى‏‌ قلب یا کم‏خونى‏‌ شدید.

3. مادرى‏‌ که مبتلا به جنون یا بیمارى‏‌ صرع است.

4. مادران الکلى‏‌ یا معتاد به استعمال مواد مخدر.

در این گونه موارد باید بچه را از شیر مادر محروم ساخت و براى‏‌ تغذیه او از شیرهاى‏‌ دیگر استفاده کرد.

 

کمک شیر

در طول سال اول و دوم زندگى‏‌ کودک غذاى‏‌ اصلى‏‌ او شیر مى‏‌باشد که باید تا پایان سال دوم ادامه یابد، زیرا غذایى‏‌ کامل و متناسب با دستگاه گوارش او است، نباید غذاى‏‌ او منحصر به شیر باشد بلکه باید به تدریج با غذاهاى‏‌ دیگر نیز آشنا شود و از آن‏ها استفاده کند. باید کم‏کم کودک را از ماه سوم به بعد با غذاهاى‏‌ دیگر آشنا ساخت. غذاى‏‌ او باید ساده، کامل و مایع باشد. انواع آب میوه مفید است.

مى‏‌توانید سبزى‏‌ها را بپزید و آب آن‏ها را به کودک بدهید. سوپ استخوان با هویج فرنگى‏‌ براى‏‌ تأمین کلسیم و رشد و تقویت استخوان‏ها بسیار لازم و مفید مى‏‌باشد. مى‏‌توانید از سیب‏زمینى‏‌ و تخم‏مرغ آب‏پز، بیسکویت، پنیر تازه، کره، برنج پخته، آب‏گوشت، گوشت مرغ، میوه‏هاى‏‌ تازه، عصاره غلات، فرنى‏‌ و کمپوت میوه‏ها استفاده کنید. مقدار کمى‏‌ از روغن ماهى‏‌ نیز مفید و لازم است.

غذاى‏‌ کودک باید متنوع، ساده، سبک و متناسب با دستگاه گوارش و طبق نیاز او باشد، نه زیادتر. در آغاز باید از غذاهاى‏‌ مایع و بسیار کم استفاده کرد و به‏ تدریج مقدارش را اضافه کرد و از نوع سنگین‏تر استفاده نمود. وقتى‏‌ دندان در آورد مى‏‌تواند از غذاهاى‏‌ جویدنى‏‌ نیز استفاده کند. ولى‏‌ در تمام این مراحل شیر مهم‏ترین غذاى‏‌ کودک خواهد بود.

 

از شیر گرفتن‏

کودک مدت دو سال شیر مى‏‌خورد و این حق طبیعى‏‌ او است که خداى‏‌ متعال مقرر نموده است.

خدا در قرآن مى‏‌فرماید:

مادران دو سال تمام به بچه‏ هاى‏‌ خود شیر مى‏‌دهند، اگر بخواهند که شیر تمام بدهند.[23]

 

امام صادق علیه السلام فرمود:

حداقل دوران شیرخوارگى‏‌ 21 ماه است که اگر زودتر او را از شیر بگیرند به وى‏‌ ستم شده است.[24] در صورتى‏‌ که مادر عذرى‏‌ ندارد باید دو سال و حداقل 21 ماه به بچه ‏اش شیر بدهد، امّا بعد از پایان دو سال مى‏‌توان بچه را از شیر گرفت. امّا از شیر گرفتن بچه کار چندان سهل و آسانى‏‌ هم نیست، زیرا مدت دو سال با شیر مادر عادت کرده و ترک عادت دشوار است. مسلماً تا چند روز ناسازگارى‏‌ و جزع و فزع خواهد کرد؛ حتى‏‌ ممکن است اعتماد خود را نسبت به مادر از دست داده و بدبین شود.

و همین موضوع مى‏‌تواند در روح و روانش آثار سویى‏‌ بگذارد.

بنابراین، باید قبلًا مقدمات کار را فراهم ساخت و کودک را براى‏‌ ترک شیر خوردن آماده کرد. مادران کاردان در طول دو سال به تدریج بچه را با غذاهاى‏‌ دیگر آشنا مى‏‌سازند و در ماه‏هاى‏‌ آخر کم‏کم از دفعات شیر دادن مى‏‌کاهند و به جاى‏‌ آن به او غذا مى‏‌دهند. به طورى‏‌ که در ماه آخر، شیر خوردن به حداقل رسیده و به طور طبیعى‏‌ مى‏‌تواند از شیر خوردن صرف‏نظر کند. مادر مى‏‌تواند پستانش را سیاه کند یا نوک پستان را تلخ نماید تا کودک خود به خود به شیر بى‏‌رغبت گردد. سعى‏‌ کنید بچه را به چیزهاى‏‌ دیگر مشغول سازید تا از شیر خوردن منصرف شود. امّا هیچ‏گاه او را از لولو و چیزهاى‏‌ دیگر نترسانید، چون ممکن است در جسم و جان او آثار سویى‏‌ بگذارد که بعداً نتیجه‏اش ظاهر شود. به هر حال با صبر و استقامت و تدبیر مى‏‌توان به خوبى‏‌ کودک را از شیر گرفت و غذاهاى‏‌ دیگر را جایگزین ساخت بدون این که آثار بدى‏‌ به وجود آید.

در خاتمه لازم است به مادران یک نکته مهم را تذکر دهیم:

قبلًا کودک شما بخش عظیمى‏‌ از مواد غذایى‏‌ مورد نیاز خود را از شیر دریافت مى‏‌کرد، بعد از این که از شیر گرفته شد این منبع را از دست خواهد داد. بنابراین، تنظیم برنامه غذایى‏‌ او باید به گونه‏اى‏‌ باشد که همه نیازهاى‏‌ او را تأمین کند. مواد مورد نیاز او عبارت‏اند از:

1. مواد قندى‏‌ مانند: میوه‏هاى‏‌ تازه، غلات، نان، سیب‏زمینى‏‌ و سایر مواد قندى‏‌ و نشاسته‏اى‏‌.

2. مواد چربى‏‌ مانند: انواع روغن، کره، خامه.

3. مواد پروتئینى‏‌ مانند: تخم مرغ، گوشت، ماهى‏‌، مرغ و شیر.

4. مواد معدنى‏‌ که در انواع سبزى‏‌ها و پنیر وجود دارد.

انواع ویتامین‏ها که در انواع میوه‏ها، مرکبات، سبزیجات، حبوبات و روغن ماهى‏‌ وجود دارند.

ما، در این جا نمى‏‌توانیم به تفصیل در باره خواص غذاها بحث کنیم، ولى‏‌ شما مى‏‌توانید از کتاب‏هایى‏‌ که در این زمینه تألیف شده استفاده کنید، لیکن به طور اجمال یاد آور مى‏‌شویم که غذاى‏‌ کودک شما باید متنوع باشد.[25]

 

[1]. نحل( 16) آیه 78.
[2]. کودک خود را بشناس، ص 48.
[3]. آنچه را باید مادران باردار بدانند، ص 245.
[4]. مادر باردار، ص 183.
[5]. وسائل ‏الشیعه، ج 15، ص 175:« ما من لَبنٍ رُضِعَ به الصبیُّ أعظمُ برکةً علیه من لَبنِ أمّه».
[6]. همان، 175:« فإذا أرضعت کان لها بکلّ مصّة کعِدل عِتق محرّر من ولد إسماعیل؛ فإذا فَرِغت من رضاعِه ضرب ملک کریم على‏‌ جنبها، و قال: استَأنفی العملَ فقد غُفِرلک».
[7]. مستدرک الوسائل، ج 2، ص 538:« و إیّاکم و تزویجَ الحَمقاء فإنّ صحبتَها بلاءٌ و ولدَها ضیاعٌ».
[8]. همان، ص 624:« إیّاکم أن تَسترضِعوا الحمقاءَ فإنّ اللبن ینشئه على‏‌ ذلک».
[9]. وسائل‏الشیعه، ج 15، ص 188:« انظَروامن یُرضِعُ أولادکم فإن الولد یَشُبّ‏علیه».
[10]. همان:« لاتَسترضعِوا الحَمقاء فإنّ اللبن یَعدی و إنّ الغلام ینزع إلى‏‌ اللبن، یعنی إلى‏‌ الظئر فی الرعونة و الحمق».
[11]. همان:« لاتَسترضعوا الحمقاء ولا العمشاء فإنّ اللبن یعدی».
[12]. همان:« علیّا علیه السلام کان یقول: تخیّروا للرضاع کما تخیّرون للنکاح فإنّ الرضاع یغیّر الطباعَ».
[13]. همان، ص 189:« استرضِعْ لولدک بلبن الحسانِ و إیّاک و القبائح فإنّ اللبن یعدی».
[14]. همان، ص 185:« علیکم بالوَضّاءِ من الظُؤْرَةِ فإنّ اللبن یعدی».
[15]. اعجاز خوراکى‏‌ها، ص 251- 265.
[16]. کودک خود را بشناس، ص 50.
[17]. مادران باردار، ص 249.
[18]. پرورش کودک، ص 25.
[19]. مستدرک الوسائل، ج 3، ص 80:« إیّاکم و البطنةَ فإنّها مُفسِدةُ للبطنِ و مورثةٌ للسُقم و مُکسِلةٌ عن العبادة».
[20]. همان، ص 82:« إدمان الشَبعِ یُورِث أنواعَ الوَجعِ».
[21]. در تربیت، ص 78.
[22]. روانشناسى‏‌ کودک، ص 224.
[23]. بقره( 2) آیه 233:\i« وَالوالِداتُ یُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَیْنِ کامِلَیْنِ لِمَنْ أَرادَ أَنْ یُتِمَّ الرَّضاعَةَ».
[24]. وسائل‏الشیعه، ج 15، ص 177:« الرضاعُ واحد و عشرون شهراً، فما نَقَص فهوجور على‏‌ الصبیّ».
[25] امینى‏‌، ابراهیم، اسلام و تعلیم و تربیت، 1جلد، بوستان کتاب (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامى‏‌ حوزه علمیه قم) - قم، چاپ: سوم، 1387.